Ярко пламенно съцветие – Хортензия

Ярко пламенно съцветие, така можем да охарактеризираме многогодишното растение хортензия. Хортензията се отличава с обилно цъфтене, образуващо истинско „факелно — цветно шествие“ с чудесен аромат. Благодарение на високите му декоративни качества от хортензията може да се създадат различни композиции, цъфтящи почти цялото лято. А, при правилната грижа за хортензията, то тя може да расте на едно място 5-6 години дори и повече.

Родът на хортензията се отнася към семейството на каменоломните и наброява около 50 вида. Всички те са многогодишни растения. Изключение прави Друмонд. Родоначалник на съществуващите сортове на хортензия е метличестата, а в див вид израства по поляни, влажни гори и храсти, в речните долини на САЩ. Модерните сортове на хортензията представляват сами по себе си сложни хибриди, съчетаващи се по признаци на различни видове. Вегетацията на хортензията започва през средата на април, като цъфтенето започва през първите числа на юли и продължава до края на септември.

Короната има пет венчелистчета, сраснати с основата чрез дълга тънка тръбичка. В зародиш венчелистчета са сгънати и се разтваря образувайки красиво цвете с плоска бледо цветна правилна форма. В резултат на това много годишното градинско цвете – хортензия се изменя и цветовата й гама включва всички оттенъци от чисто – бяло до тъмновиолетово, с различна големина и окраска. Размерите на цветовете се колебаят от 3-4,5 см. Освен това цветчетата са с типични плоско елипсовидни венчета, като се срещат и хортензии приличащи на звезда. При някои разновидности цветовете са огънати гофрирани венчелистчета.

Формата на цветовете може да бъде чашковидна, като венчелистчетата са приповдигнати нагоре, а краищата им са спуснати надолу, като цвета изглежда разпъпил. При това положение съцветието цъфти със завъртане, а не едновременно – както при пълното развитие на метлицата, която достига цъфтене 8-12 дни след оформяне на венчелистчето. Продължителността на цъфтене за всяко цветче е до 7 дни, след което венчелистчето се разпада.

Сортът се отличава с размери и форма на съцветията: размерите им достигат до 50-60см, а формата може да бъде под формата на чадър, цилиндър, кръгъл — конус. При някои сортове след дъжд и вятър хортензията се обсипва с много цветове, но този „недостатък“ не е съществен, тоест декоративните му качества на храст се възстановява чрез разцвета на нови пъпки.

При възстановяване на хортензията е необходимо да се отчетат особеностите при развитието на кореновата система, която при растеж на пъпките (от тях на следващата година израстват нови стебла) до кореновата шийка, като се разклоняват стъблата над корените, които се хранят от тях. В резултат на това след 4-5 години след посаждането корената система се разраства така, че излиза на повърхността на почвата. Затова, за да съхраним за дълго храста на едно място е, необходимо да посадим хортензия и да я наторим.

Scroll to Top