6 съвета за купувачите на мебели с кожена тапицерия

  1. Доверявайте се само на своите очи. Не поръчвайте кожена мебел чрез интернет. Най-красноречивото и подробно описание няма да ви даде истинската представа за стоката. Отидете до мострената зала, за да се запознаете с дивана по отблизо.
  2. Седнете — станете. Сядайки на дивана, който харесвате вие ще разберете, доколко този модел ще ви подхожда именно на вас. Убедете се, че възглавничките са меки, кожата на тях не трябва да бъде силно опъната. Забележете, дали възглавничката бързо възвръща първоначалната си форма. Ако е бързо, значи изделието е качествено.
  1. Положете ръка. Почувствайте фактурата на кожата, дали е мека и гладка. Колкото по-бързо кожата се нагрява от вашето съприкосновение, толкова по-високо е нейното качество.
  1. Изучете «орнаментите». Виждате ли «набръчквания и гънки»? За съхранението на естествените орнаменти на материала свидетелства отличната изработка. Например, гладкия и еднороден («като огледало») принт говори за това, че пред вас стои евтина кожа с шлифован повърхностен слой и изкуствено нанесена рисунка. Това може и да не е лошо, ако става на въпрос за диван «имитиращ крокодилска кожа» или някоя друга екзотика.
  1. Намерете своя цвят. Естествени цветове за кожа са само кафявите, бежовите и черните. Всички останали са дизайнерски изкушения. За да се убедите, че кожата е с безопасни бои с природен произход я помиришете. В мострената зала трябва да ви предложат «подплата» образци на кожа за мебели. Аромата даже на кожата със синьо-зелен орнамент трябва да бъде натурален. Важно е на какво да наблегнете: нужно е да има вид, что, защото ако детайлите на дивана имат различна окраска или едно тонова / дву тонова ефекта (тен/антик) при износването може да бъде неравномерен.
  1. Изследвайте дивана от всички страни – повърхността на подлакътниците и техните странични стени, възглавничките на дивана – лицевата част и тази, която предимно е скрита от очите. Най-висококласната кожена мебел е напълно тапицирана с кожа от една категория. Ако възникнат малки подозрения в качеството, поискайте разяснения от консултанта. Кожата може да принадлежи към една категория, но се отличава по метода на обработка, такива варианти биват проектирани от дизайнерски решения. И вие трябва да сте напълно уверени, че това е именно така. Ако са използвани различни категории кожа, предимно в тапицерията присъстват детайли от изкуствени материали и тогава стоката трябва да струва по-евтино.