История на Ламиниран паркет

От подовите настилки, които се продават днес един от най-продаваните продукти е ламинирания паркет.

Той бързо набира популярност поради това на достъпна цена, лесен е за инсталация и траен. Наред с това ламината носи слава за една от най-красивите възможни настилки за под. Неговият създател е Перго. Ламинираният паркет получава своето начало в Швеция в началото на 1920, когато е разработен първият му екземпляр. Ламинирането е процес по съставени много слоеве, държани заедно с лепило или смола и след това излекувани с топлина или налягане. Ламинирането създава нов материал, който е по-силен от всеки от друг компонент.

Това синергично качество прави ламинираният метод на избор при създаването на продукти, които трябва да бъдат трайни и надеждни. Високотехнологични решение днес са решения и за проблема на достъпни, трайни и красиви подове, които са лесни за инсталиране, надраскване и устойчиви на влага. Такива не изискват почти никаква поддръжка.

Изделието ламиниран паркет

Когато шведската химически и ламиниране компания „Pergo“ започва да създава трайни ламинирани плотове от нулата, открили, че има остатъците на материали, които могат да влязат в повторна употреба. С течение на времето, с нови изследвания и след няколко промени в процеса на ламиниране, ламинатът е създаден през 1977 г. и е наречен Pergo. Десет пъти по-силен от плотовете за кухня, които били познати до тогава. Бързо се разпространяват в цяла Европа като достъпни на избор. Има няколко фактора, които са допринесли за повишена популярност на завършеният и познат ни днес ламиниран паркет. Не на последно място, от които е силата, която идва от неговото изграждане.

Създаване на ламиниран паркет

Оригиналният Трислоен паркет Karelia Idyllic Spirit Blue Lily е направен от естествени частици дърво, което иначе се озовавало в депа. От него били създавани тънки листове. Тези листове се пресоват заедно с използване на лепила или смоли и след това се втвърдяват с топлина и под налягане, за да се създадат дъски, които са едновременно гъвкави и изключително силни. След това дъските на ламиниран паркет са гарнирани с фотографски изображения на различни видове твърда дървесина, камък или плочки. Тези изображения са се развили до такава степен, че отнемало време дори на експерт да направи разлика между реално твърда дървесина и завършен ламиниран паркет. Терминът се отнася за дъски с брилянтен блясък, който не избледнява с нормална употреба и грижи. Много хора използват името на Pergo за всички марки на ламиниран паркет, но има и други производители и други имена на услуги и марки.