Как да се удължи живота на акумулатора на вашата кола

Средният живот на акумулатор на кола трае някъде между две и пет години, но има начини да разширите диапазона. Ето някои съвети, които да ви помогне да извлечете максимума от вашата „батерия.

Какво влияе на продължителността на живота на акумулатора?

Продължителността на живота на акумулатора колата зависи от това къде живеете, колко често шофирате на къси разстояния и колко често ще оставите включен двигателя преди тръгване на път. Наред с това по-студеното време и непрестанно пуснати консумативи черпят двойни количества заряд от автомобила. Ето, защо се обръща внимание на тихият и безшумен режим, различни амперажи и различни модели зарядни устройства и акумулатори. Прави се и профилактика.

Батерията на автомобила се изхабява по-бързо, ако редовно шофиране в продължение на 20 минути или по-малко, тъй като това не позволява батерията да се зареди напълно. Опитайте най-добре за тези кратки пътувания да сведете до минимум допълнителните устройства, които черпят енергия. Такива са радио или CD, климатик/климатроник, фарове и халогенки и пр.

Правилната поддръжка за акумулатори:

Винаги трябва да имате под ръка зарядни за акумулатори. Но дори и тогава се случва така, че акумулаторът да не е зареден на 100%.

Специалистите по автомобили съветват всеки собственик периодично да инспектира нивото на водата и проверява за корозия в по-евтин сервиз. Корозията провокира излишно натрупването по клемите на акумулатора. Ако забележите лека корозия има редица начини да почистите батерията. В първата стъпка е да се разкачват проводниците и внимателно да бъдат почистени от прах, мръсотия и ръжда.

Смесете три супени лъжици бакпулвер и една супена лъжица топла вода. Прочистете с тази смес и една стара четка за зъби. Избършете с влажна кърпа и след това да използвате друга кърпа, за да изсъхне на терминала. След като изсъхне напълно, се поставя вазелин около всеки терминал, за да се предотврати бъдещо натрупване.

Съвет: Можете да използвате и сода за отстраняване на корозия. Изсипете малко над корозиралите части на батерията и оставете да пред да избърсате остатъка с мокра гъба.