Как да се предпазим от конденз при дограма

Образуването конденз от вътрешната страна на помещенията, по рамка и стъклопакет на прозореца е един от най-неприятните моменти.

Кондензът може да е провокиран от няколко фактора, но в основата му стоят някои неотложни решения.

За неприятната му поява роля има неправилният монтаж на дограма. Всичко, от което може да имате нужда се свежда до няколко лесни правила:

Някои домове имат проблем с прозорци изпотяване отвътре през зимата, когато температурата падне до около 40 градуса F. Дори рамки и первазите се намокри. Това се случва дори и на по-новите жилища, които са добре изолирани. Ако имате този проблем, нивото влажност е прекалено високо. С двоен стъклопакет, трябва да бъде в състояние да поддържа някъде около 50 до 55 процента относителна влажност на закрито на 40 градуса вечер. Това означава, че ако относителната влажност в дома е по-високо, да кажем 60 или 70 процента, прозорците ще станат изсушители и кондензиране на водата, въздуха, докато нивото на относителната влага във въздуха вътре пада до границите от 55%.

Поява на конденз при дървена дограма почти не се наблюдава или такава е в минимални граници.

Най-честите случаи на поява на конденз са свързани с появата по повърхността му откъм помещението на стъклопакета и съответно рамките на прозорците. Този е свързан със замъгляване на прозореца. Щом се намира двете стъкла, то неминуемо резултат е от дефектен монтаж налага само помощ от специалист или сервиз.

Във всяко помещение от домовете се отделя водна пара, в различни количества:

– Едните пари са в резултат от издишан въздух и се равняват на 1 до 2 литра дневно количество;

– Другите пари са от процедури като готвене. Те са дневно до 2 литра, отделяни от всеки член на дома;

– Третия тип пари са отделяни от водата при пране, къпане или поливане и миене. Количествата им са дневно до 3 л. на член от семейство.