Как да се грижим за столовете

Чудите се как да се грижи за вашия мебели. Знаете ли, че столовете са едни от най-пренебрегваните в интериора на дома. Следвайте тези полезни съвети и предложения по-долу, за да запазите седалките на мебели силни и гъвкави за много дълги години живот и наслада.

1.) Дръжте столовете на по-висока температура и в области с ниска влажност на въздуха.

Лошите условия могат да причинят изсъхване на дървото, а понякога това води то да стане крехко и да се счупи. Също така пряката слънчева светлина трябва да се избягва. Помислете за използване на овлажнител през зимата, което може да бъде особено полезно да се запази въздуха влажен и не прекалено сух.

Лимоново масло, портокалово масло или минерално масло (използвани пестеливо) се прилагат, както за горната, така и за долната част на седалката няколко пъти в годината, обикновено е достатъчно.

2.) Разпределете равномерно тежестта върху седалката.

Някои столове се правят от по-фини материали като тръстика, затова е важно да бъдат съобразени тежестите които се поставят върху им. Тялото трябва да се разполага равномерно, за разлика от други столове с по-масивна конструкция.

3.) Когато мястото е увиснало.

Алтернативно решение е да се използва бутилка спрей с вода и седалката да се пръска обилно с топла вода. Оставя се така да изсъхне през нощта и като изсъхне ще се свие и  изпъне отново. Не позволявайте на никого да седне на стола на седалката за най-малко 48 часа, докато не е напълно суха повърхността. Това правило важи за всички столове с тапицерия.

4.) За да удължите живота на вашата седалка за стол възглавницата й трябва да се поддържа винаги в добра форма.

Това особено се отнася до големи столове с диаметър на седалка по-голяма от 14 см. А тежестта се разпредели равномерно службата на стола може да продължи и много по-дълго от очакваното.