Полезни съвети за дома

Изпитаните лесни, бързи и икономични похвати в домакинстването нямат край. За тях от опита си бабите ни предавали от уста на уста, а творчески личности издали цели томове. Сега ще поговорим за някои от тях, които да са от полза на всяка добра домакиня и стопанин, почитател на реда в къщата:

Зацапано огледало – се почиства най-лесно с тензухена или микрофибърна кърпа напоена в малко спирт е чудесен помощник в почистването не само на огледала, но и на всякакви огледални повърхности.

Сребърни прибори връщат блясъка си отново – много лесно пастата за зъби може да върне някогашният им блясък. Достатъчно е да се нанесе със стара четка за зъби и да се остави да престои до засъхването й. След това се изплаква обилно с вода.

Зелени петна от трева по дрехите се отстраняват с – почистват се лесно с разтвор от 5/1 вода и сол.

Сувенири и украси от стъкло и порцелан – когато са много прашни се накисват във вода със сапун и се оставят така да престоят. След това време се изплакват на течаща вода.

Вар се чисти лесно с оцет и сол. Това е особено лесна комбинация, която спасява след ремонт и зацапвания останали по врати, прозорци и пода.

Ръждата от никелирани предмети се маха с мазнина от всякакво естество – маргарин, зехтин, масло, олио, смязка, вазелин. Оставя се да престои два дни и се натирва с парче плат, напоено в амоняк.

Защипване на фуги и плочки става с разреден амоняк и четка за зъби. Натриват се и се оставят да престоят няколко минути, след което се изплакват обилно с вода.

Тук може да научите и кой извозва отпадъци от София и региона: http://www.bulkom.com/regioni/sofia/izvozva-otpadaci.