Как да изберем очила за четене – диоптрични рамки за жени

очила

Усещате ли напрежение в очите си, докато четете? Местите ли книгата или вестника, защото не може да видите ясно, какво пише на страниците?

В подобна ситуация се оказват много хора, навършили 40-45 години. Зрителното увреждане, което срещат, се нарича пресбиопия или е процес, свързан с възрастта – далекогледство. Това е често срещана аномалия на пречупване на очите. С него е трудно да различите малък текст или малки предмети, разположени на сравнително близко разстояние (35-50 см) от очите.

За хората, които четат много или работят с документи, проблемът може да възникне и по-рано.

очила

Очила за четене – как да изберем диоптрични рамки за жени

Хората, които четат много или работят с документи се нуждаят от специални очила и по-рано.

Традиционният начин за разрешаване на това нарушение е носенето на коригиращи очила. Очилата за четене позволяват да възприемате удобно текста и не само от хартиените страници. С тях може да четете и от екрана на смартфон, лаптоп, таблет или електронна книга.

Много хора се интересуват от това, как да изберат очилата за четене сами с диоптрични рамки за жени.

Възможно ли изберете очила за четене, без посещение при офталмолог?

Всъщност в оптичните магазини обикновено има готови очила, а широката гама от модели, дават възможност да откриете вариант, който е подходящ.

Заслужава ли си да купите готови очила

На пръв поглед изглежда, че всичко е много просто. Отивате в салона за оптика и пробвате няколко чифта очила за четене. Обикновено оптичната мощност на такива продукти се променя в стъпки от 0,25 диоптъра и когато опитате един модел след друг, ще намерите опция, която ви подхожда. След това може да носите избраните очила с диоптрични рамки и да четете с комфорт.

Каква е ситуацията на практика?

В действителност готовите очила за четене имат много недостатъци. Първо, като правило, в такива очила и двете лещи имат една и съща оптична сила. Факт е, че при повечето хора, лявото и дясното око се различават по отношение на зрението. Най-вероятно, ако използвате готови очила, тогава едното око ще работи повече от другото и това води до пренапрежение и повишена умора.

Второ, готовите изделия имат стандартно фиксирано междупупиларно разстояние. Такова не е подходящо за всички. Трето, производителите невинаги поддържат посоченото разстояние от центъра. В резултат на това, лещите могат да бъдат монтирани криво.

Носенето на готови очила за четене, които не отчитат характеристиките на зрението, могат да повишат нивото на дискомфорт. Такива продукти могат да причинят дискомфорт в очите, главоболие и умора.

Единственото предимство на готовите очила е, че могат да бъдат закупени и поставени веднага.

Вашият избор за диоптрични рамки за жени

Характеристиките на лещите за очила за четене, трябва да се определят от специалист. Всеки, обаче сам има свободата да избере рамката.

Рамката се избира според предпочитания, но трябва да имате предвид и следното:

  • характеристики на външния вид и преди всичко формата на лицето;
  • спецификата на лещите, които ще бъдат монтирани в очилата.

С помощта на рамката, може да скриете визуално всякакви черти на лицето и, обратно, да ги подчертаете. Хората, за които очилата са не само средство за корекция на зрението, но и моден аксесоар, се опитват да изберат рамка, която е особено подходяща за тях от естетическа гледна точка. Важно е да се има предвид, че очилата за зрение са на първо място работещ инструмент. Такъв се използва главно у дома или в офиса.

Лещите за очила са изработени, както от стъкло, така и от пластмаса. И това също трябва да се вземе предвид. Ако имате нужда от лещи с прост оптичен дизайн, може сами да решите, дали те ще са направени от пластмаса или стъкло.

Обърнете внимание, още на:

  • стъклото е по-тежко, сравнително лесно се счупва, но повърхността на стъклените лещи надраскването е по-вероятно;
  • пластмасата е по-лека, здрава, но е много лесно да я надраскате, така че лещите трябва да имат специално покритие, което да ги предпазва и от абразия.
  • Ако имате нужда от лещи със сложен оптичен дизайн, те ще са пластмасови. Също така, без рамки подходящи са само пластмасовите лещи.

Стъклата със стъклени или пластмасови лещи могат да имат специално покритие, например за защита от ярка светлина, или поляризирани за защита от отблясъци. Винаги може да поръчате продукт с такова покритие, но си струва да обсъдите избора си с офталмолог.

Презбиопията прогресира

Презбиопията прогресира с възрастта. Много е вероятно, веднъж на 3-5 години да се сменят диоптрите с по-силни. Прогресирането се свързва с възрастта. Хиперопията обикновено спира на около 65 години, но всичко е индивидуално. При някои хора, това се случва малко по-рано, при други малко по-късно.

Не е необходимо да чакате, докато почувствате, че очилата, които използвате, вече не помагат. Препоръчваме ви, да посещавате офталмолог, поне веднъж годишно. Така той ще определи състоянието на зрението и ще каже, дали си струва да сменяте очилата.

Винаги може да избирате своите диоптрични рамки за жени, според индивидуални критерии и предпочитания.