Дървениците – пръскане или отрова помага при тях

Учените от университета Стони Брук (САЩ) подходили към проблема с дървениците, от нова гледна позиция. Нека не пропускаме и факта, че тяхната популация, през последните десетилетия, преживява ренесанс.

Така, изоставяйки идеята да имат крака като на влечуго, тези създания са сътворили малки синтетични влакна. Ако трихомите на зърната с диаметър 10 микрона се възприемат от дървениците като „колове“, тогава влакното на новата тъкан има диаметър само 2 микрона (човешки косми – 100 микрона). В същото време то остава много гъвкаво и крайникът на насекомото просто не може да излезе от него.

Колкото повече дървеници има, толкова повече се заплитат нещата

И така, добре е да знаем, че дървеницата пие два пъти повече кръв, наведнъж и не разпознава друг тип хранене. Открили ли, сте нещо наредено, значи става дума и за личен трепет от осини?

Учените са открили нов тип нанотехнология. Идеята й е да създава заплитащ се ефект, който е милиони пъти по-силен от вълнените тъкани или килимите. Тези микрофибри се прикрепят към микроструктурите на краката на дървениците, като обездвижват насекомите и в крайна сметка ги лишават от храна, докато се размножават.

Впечатляващото е също, че подобни тъкани могат да имат подобен ефект, върху други насекоми. Още при първите експерименти с термити станало ясно, че на такава повърхност дървениците не са по-мобилни, но и се опитват да стигнат комерсиализира тъкани, изработени по новата технология.

Като се има предвид скоростта, с която насекомите свикват с новите инсектициди, те често остават ефективни само няколко години. Така нехимичните средства за контрол изглеждат много обещаващи. Подобно на създаването на колело, бързото и едновременно „преработване“ на локомотивния апарат за живи същества е много по-трудно от развиването на устойчивост на отрови.

Като цяло може да се надяваме, че в този случай няма да се появят насекоми, които са напълно толерантни към новия материал. В крайна сметка, сред тях няма никой, който да е напълно имунизиран, срещу паяжини.

Източник: preventa.bg

Scroll to Top