Какви рецепти за мусака има

рецепти за мусака

Мусака – това е традиционно ястие, известно на Балканите и в Близкия изток. Приготвя се главно с картофи, но може основната съставка да е патладжан или тиквички.

Думата мусака идва от арабски. В превод означава „охладен“. Среща се и на други езици, като гръцки.

Смята се, че мусаката се е появила отдавна

Арабската готварска книга от 13 век съдържа мега рецепта, която поразително прилича на класическата рецепта за мусака. Много народи приели класическата рецепта за Мусака от гърците и я адаптирали по свой вкус.

Оригиналната гръцка мусака се състои от печени пластове: долен слой патладжан със зехтин, среден слой агнешко с домати и горен слой сос бешамел. Понякога към мусака се добавят тиквички, картофи или гъби.

В арабските страни мусака е студена салата от домати и патладжани, подобна на италианската капоната.

В България мусаката се използва печена смес от картофи и кайма с пълнеж. Ястие като гръцка мусака, състоящо се от различни зеленчуци, картофи и месо и се нарича „гювеч“.

В сръбската, босненската и румънската кухня мусаката може да се готви с домати вместо с патладжан.

В молдовската кухня мусаката е месно ястие, половината от което, а понякога и повече са зеленчуци. Молдовската мусака включва царевица и яйце. Възможна е и изцяло зеленчукова, вегетарианска мусака.

В турската мусака патладжанът се заменя с тиквички или тиква, като се добавя и грах.

Особеността на приготвянето на мусака е, че всички продукти се слагат в нея едновременно и след това се задушават за един час.

Месото за мусака е агнешко, но може да е и телешко;

Основни и задължителни зеленчуци са: лук, патладжани, домати;

Обикновено в мусака, заедно с основните, има един от сменяемите зеленчуци (зеле, картофи, тиквички);

Подправки за мусака са: чесън, дафинови листа, черен или червен пипер, копър и магданоз;

Мазнини – слънчогледово масло и заквасена сметана.

Месото се нарязва на парчета, като за гулаш и леко се разбива. Може да се използва и готова кайма. Зеленчуците се нарязват на кръгчета, а зелето се нарязва на ивици. На дъното на широк и плитък тиган, намазан с масло се поставя пласт патладжан (картофи), след това пласт лук, домати, тиквички, върху тях – пласт месо (кайма). След това пластовете се повтарят.

Най-отгоре се поръсва с подправки. Това се прави и на всеки 2-3 пласта. Най-отгоре мусаката се залива със слънчогледово олио и заквасена сметана. Мусаката се държи във фурната за 1 час. Поръсва се с билки. Сервира се гореща, със соса, в който е сготвена.

Бон апетит!