Къде да изхвърляме строителните отпадъци – Почистване на отпадъци от апартамент

Покупката на жилище винаги е свързана с ремонт и разбира се нуждата от почистване на отпадъци от апартамент. Повечето хора купуват апартамент веднъж в живота си. Стремейки се към идеала, те осигуряват планиране и ремонт, според собствения си вкус. Процесът изисква въображение, време и огромно количество материали. Резултатът е море от строителни отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени.

Къде да изхвърлим строителните и едрогабаритни отпадъци? Как да се отървем от отпадъците законно и без проблеми със съседите? Ето някои полезни съвети за почистване на отпадъци от апартамент:

Малко теория

Преди да изхвърлите строителни отпадъци, трябва ясно да разберете, какво принадлежи към тази категория. По-голямата част смятат, че това включва обемисти конструкции като тоалетни чинии, вани, фрагменти от стоманобетонни плочи, мебели и др. Това обаче не е съвсем вярно. Защото строителните отпадъци са всичко, което трябва да се изнесе от апартамента по време на ремонт.

Боклукът се разделя на 3 основни категории:

големи фрагменти, останали след демонтажа на строителни конструкции: подови елементи, дограми, панели на врати и др.;

остатъци от строителни материали и техните опаковки;

остатъци от линолеум, ламинат, тапети, плочки, метални профили и др.

Първата категория са големи структури. С други думи, всичко, което се е образувало в резултат на демонтажа на конструкции и пречи на ремонта. Второто е боклукът, който се натрупва в процеса на работа. Третият е загубата на довършителни материали. На този етап може да се образува и голям скрап, но не много и обикновено тежи по-малко.

Не всички кофи за боклук са еднакви

Посоката, в която ще тръгне вашата пратка след почистване на отпадъци от апартамент, зависи от вида на отпадъците. Всеки от тях има своя дестинация. Същото важи и за „контейнери за получаване“. За битовите отпадъци има дворни стандартни контейнери. Счупени уреди, мебели, водопроводни инсталации и пр. Всички те могат да бъдат хвърлени в специални кофи предвидени за отпадъци от строителна дейност. Вече започнаха да ги поставят от общините на много места. Най-често такива се слагат до обикновените кофи и контейнерите за разделно събиране.

И така, сами разбирате, че строителните отпадъци са отделен въпрос. Не трябва да се изхвърлят нито в обикновен контейнер, нито сред природата. Управляващите компании систематично предупреждават за това. При неспазване на забраната на нарушителя се налага глоба.

И също така, не се опитвайте сами да занесете отпадъците на сметището. Първо, трябва да знаете точно, кой от тях ще вземе обемисти товари. Второ, сметоизвозването е лицензирана дейност. Без съответната хартия няма да бъдете допуснати до сметището. Въпреки, че ако имате малко боклук и е опакован в торби си струва да опитате, няколко депа, които си сътрудничат с физическите лица. И все ако, ако потърсите експерти, на адрес: https://www.xn--80adasbd8b.com/, такива ще ви спестят ценно време и ресурси.

Забрани и съвети

Запознати ли сте, какво се случва, ако изхвърлите пълнени торби в обикновен контейнер? Разбира се нарушавате закона и рискувате да бъдете санкционирани.

Scroll to Top