6 еко идеи за извозване на отпадъци

Стартиране на идеята да намалявате отпадъците, които вие и вашето семейство произвеждате, идва някъде след момента, в който осъзнаете, че това консуматорство произвежда толкова много боклук, че ако не направим нещо – всеки от нас – ще допринесе планетата ни да е в планини от боклук. Всичко това около ни, представяте ли си? И тук не говорим евентуално, а буквално!

Ето как да започнете извозване на отпадъци

Ако заговорим за рециклиране е добре да знаем, че изходът е с малко по-добър край и това е по-малко ефективно решение. Разбира се това струва много пари и отнема много ресурси. Преди да се впуснем в изброяване на всяка точка, предлагаме ви да разберете за професионалното извозване на отпадъци. Такова може да стартира всеки от този адрес: https://www.smetovoz.com.

Любопитен факт:

Знаете ли, че 300 милиона тона отпадъци годишно, според данните, достъпни в интернет биват рециклирани?

1. Откажете се от еднократните опаковки!

Това е едно от най-големите замърсители на планетата. Пластмасата в опаковките за еднократна употреба не може да се рециклира. Купете няколко кутии за вкъщи и поставете сандвича на детето в платнена салфетка за многократна употреба, вместо да използвате найлонови торбички.

2. Изхвърлете пластмасовото фолио за храна

Всеки мрази миризмите в хладилника и е нормално да искате да покриете храната си с нещо. И все пак купувайте и използвайте кутии с капаци и ако трябва да покриете или увиете нещо, изберете обвивка от пчелен восък или биоразградими.

3. Откажете се от найлоновите торбички

Няма абсолютно никаква причина да приемете или по-лошо да поискате найлонова торбичка на касата. Вземете чанти или пазарски кошници със себе си. Винаги.

Също така се откажете от торбите за плодове и зеленчуци, които трябва да претегляте. Те имат много кратък живот, след което отиват направо в кошчето. Изберете текстилни чанти за многократна употреба.

4. Откажете се от сламките за пиене

Насърчаваме отказването и от сламката. За дома има алтернативи: сламка от бамбук, метал, силикон или хартия. Понякога е по-трудно да пиете тази напитка без сламка или случайно забравяте да кажете на сервитьора, че не искате. Не бъдете твърде строги към себе си, важното е поне да започнете да намалявате поводите, в които ги използвате. Знаете ли, че шейковете и коктейлите са добри и поднасяни само със сламки?

5. Като цяло избягвайте пластмасата

Пластмасата не е нито красива, нито здрава. Освен това е трудно или дори невъзможно да се рециклира. Тя остава, дори след нас. Винаги, когато имате възможност, избирайте по-устойчиви материали: стъкло, керамика, хартия, които могат да се рециклират почти безкрайно, без да губят качествата си. Колкото е възможно по-малко пластмаса! Между другото – всяко нещо изглежда много по-добре, ако не е направено от пластмаса…

6. Изберете сапун вместо душ гел

Знаете ли, че сапунът почиства кожата много по-ефективно и е много по-икономичен. Най-хубавото е, че сапуна няма пластмасова опаковка, както се случва с всяка бутилка душ гел. Ако не се чувствате готови за такава промяна, успокойте се! Може да използвате и сапун, и душ гел – но последният по-рядко или само когато се къпете във ваната. Още по-добре е да вземате по-голяма разфасовка, която да преливате в подходящите шишета, а такива да се превърнат в туби за многократна употреба.

Сами виждате, че всеки от нас може да бъде по-малко повече екосъобразен. Тогава, защо да не положим тези минимална и усилия и да защитим природата и околната среда!

Източник: smetovoz.com

Scroll to Top